1 Mayıs İşçi Bayramınız Kutlu Olsun

        1 Mayıs'ın nasıl ortaya çıktığını biliyor musunuz? Bilmeyenler için dünya da ve Türkiye de 1 Mayıs'ın ortaya çıkışını kısaca yazmak istedim.
    Amerika da sendikalar,1881'de İşçi Sendikaları Federasyonunu kurmuşlar,1884'te toplanan federasyon,çalışma süresini günde 12 saatten 8 saate indirme yönünde karar almış.Fakat bu karar,1 Mayıs 1886'ya kadar hayata geçirilememiş ve işçi sendikaları ulusal grev kararı almış.Fakat grev kırıcılar ile işçiler arasında kavga çıkmış,sonrasında polis ateşi sonucunda 8 işçi hayatını kaybetmiş.Polisin bu müdahalesine karşılık 3 gün sonra yarım milyon kişinin katıldığı dev bir gösteri düzenlenmiş,gösteri sırasında işçilerin arasına sızan bir bombacı,polislerin üzerine boru tipli bir patlayıcı atmış,bombanın patlaması sonucunda ve polislerin işçilerin üzerine ateş açması sonucunda 8 polis ve 4 işçi hayatını kaybetmiş.Olay sonrasında 7 kişi hemen tutuklanmış ve cezaları infaz edilmiş,fakat sonradan onların suçsuz oldukları ortaya çıkmış.Bu trajedi,uluslararası işçi federasyonlarını harekete geçirmiş,sonunda 1889 da,toplanan 2. Enternasyonal,1890'dan başlamak kaydıyla 1 Mayıs'ı ''Uluslararası Birlik,Mücadele ve Dayanışma Günü''ilan etmiş.
     Türkiye de ise ilk defa 1910 da İstanbul da kutlanmaya başlanmış,fakat 1 Mayısı zihinlere kazıyan olay 1977 de yaşanmıştı.1977 de Taksim Meydanın da yaklaşık yarım milyon kişi 1 Mayıs için toplanmış,fakat karanlık bir el tarafından üzerilerine ateş açılmış,bu ateş sonucunda ve çıkan izdihamda 34 işçi hayatını kaybetti.Bu olayın kimler tarafından yapıldığı halen bilinmemekte.
     1 Mayıs bu şekilde ortaya çıkmış,kanla ortaya çıkan bir gün.İşçiler bu günü elde edebilmek kanlarını dökmüşler.3 yıl önce ülkemizde resmi tatil olarak kutlanmaya başlamıştı.İnşallah bayram güzelliğinde bir gün geçiririz.Adı üstünde bu bir bayram.Herkesin 1 Mayısı kutlu olsun..
Share this article :
 

Yorum Gönder

 
Copyright © 2011. İnternetin Gündemini Bizimle Takip Edin - Tüm hakları Kayıptır...
Bu site Blogger tarafından destekleniyor...
Counter