İnternetin geçmişini merak ettiniz mi hiç?

İnternetin tarihini hiç merak ettiniz mi? Ne zaman ve kim tarafından,hangi şartlar altında icat edilmiş hiç düşündünüz mü? Tüm büyük icatlar insan yararı için,insan yaşamını kolaylaştırmak için yapılmıştı, peki ya internet? Seneye 30. yılına girecek olan internet dünyasının en önemli olaylarını sıraladık.Bir zamanlar sadece 2 kişinin kullandığı internet nasıl oldu da,şimdi milyarlarca insan tarafından kullanılıyor,hep birlikte bakalım.



Tarih sıralamasına göre internet tarihinin en önemli olayları:

23 Haziran 1983: Şimdi sayısı milyonlarca olan, ilk “Domain” adı dünyaya geldi. Artık bir adrese girmek için IP adresi yazılmak zorunda değildi, bugünkü hatırlanabilir internet adlarının kullanılabilmesini sağlayan dns sisteminin temellerinin atıldığı ilk tarihti. Paul Mockapetris, Craig Partridge ve John Postel in geliştirdikleri bir sistem.
29 Ekim 1990: İlk internet veri paketi başarıyla iletildi. Öncesinde de birçok bilgi gönderimi denemesi olmuştu ancak sistem tam istenildiği gibi değildi. En sonunda 29 Ekim gecesi Prof. Len Kleinrock UCLA’da bulunan bir bilgisayarı, Stanford Üniversitesindeki bir bilgisayara, telefon hattı üzerinden bağlamayı başardı.
Bağlantıyı test etmek için öğrencilerini toplayan Len Kleinrock aktarmak için “LOG” kelimesini seçti. UCLA’dan “LOG” mesajı gittikten sonra, Stanford’dan da “IN” mesajı gelecekti. Fakat öğrenciler “L” ve “O”yu gönderdikten sonra sistem aniden çöktü.
Bir sonraki deneme başarıyla gerçekleşti ancak ilk olarak hedefine ulaşan “LO” harfleri, ilk başarıyla gönderilen harfler ünvanına sahip olmuştu zaten.
25 Aralık 1990: Sonunda internet tüm insanlığın hizmetine açılmaya başladı. Yani tüm dünya için internet bugün doğdu. 1990 yılı sonlarında Cenevre’de bulunan CERN araştırma merkezinden Tim Berners Lee ve Robert Cailliau dünyanın ilk web sunucusuyla bağlantı kurdu.
Living Internet sitesine göre Berners Lee, aslında genel adıyla internet dediğimiz web protokolünü tasarlarken internet üzerinde bulunan tüm projelerin, programların ve bilgisayarların kaydını tutma amacındaydı.
Berners Lee, NeXT isimli bilgisayarını kullanarak 1990 yılında bir tarayıcı geliştirdi ve dünyanın ilk web içeriğini de bu tarihte oluşturdular.O içerik CERN telefon listesiydi.
İzleyen Ağustos ayında web protokolünün yani kısacası internetin kapıları dünyaya açılmaya başladı. 1992 yılı itibariyle internete bağlı 50 sunucu mevcuttu. 1994 yılına gelindiğinde bu sayı 2500′e çıktı. Kısacası bugün tüm dünyayı saran internet o tarihten itibaren hızını almıştı.
Internetin gelişimi bize bilgisayarlar arası iletişimi kurabilmek için gerekli altyapıyı sağlamıştı ancak web protokolü de internetin en önemli veri taşıyıcısı konumundaydı. Bugün milyonlarca web sitesi mevcut ve hızla artmaya devam ediyor.
15 Mart 1993: İlk web browser geliştirilip halka download için sunuldu. Adı “Mosaic”. Marc Andreessen ve Eric bina isimli iki üniversite öğrencisinin bitirme teziydi bu aynı zamanda.
Ocak 1994: Yahoo geliyor. Yahoo nun Uzun ismi “Yet Another Hierarchical Officious Oracle”. Kısaltılarak Yahoo olarak son halini aldı.Jerry Yang ve David Filo nun Stanford Üniversitesi’nde doktoralarını yaptıkları sırada sadece hobi amaçlı olarak tavsiye ettikleri web sitelerinin listesini içerecek bir web sayfası olması amacıyla açtıkları Yahoo tarihe damgasını vuracaktı.
9 Ağustos 1995: Döneminin en ünlü ve yaygın web browser ı Netscape borsa da halka açıldı. Bu gelişme, internetin hızla insanlar arasında  yayılmasını hızlandıran gelişmelerden de biri olarak düşünülmekte. 1995 yılında Netscape halka arz edildiğinde aynı gün hisseleri anında 28 dolardan 75 dolara fırladı ve günü 58 dolardan kapattı.
Netscape in bu girişimi ardından birçok büyük internet firmasına örnek teşkil etti. Nisan 1996 Yahoo, Mayıs 1997 Amazon, Eylül 1998 eBay ve daha birçoğu.
3 Eylül 1995: eBay.com kuruldu.. İlk olarak Amerikalıların kullanılmış eşyalarını satabilmeleri üzerine hizmete başladı. eBay da satılan ilk ürün bir laser pointer oldu. 14.83 dolara alıcı buldu.
16 Temmuz 1996: Amazon.com kuruldu.. Bugünkü dünyanın en büyük kitap satış sitesi olan Amazon’un hikayesi de yazılsa kitap olur nitelikte.
Mesela Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un ülkeyi boydan boya kat ettiği uzun bir seyahatten bahsedilir. Eşi arabayı kullanırken Jeff ise yan koltukta otururken Dizüstü bilgisayarında Amazon.com’u geliştirmiş. Amazon.com kurulmasından tam 6 yıl sonra yani 2002 yılında kar etmeye başladı.
7 Eylül 1998: Google kuruldu! ve yine geliştiricileri Stanford üniversitesinden çıktı. 1995 yılında Stanford Üniversitesinde tanışan Sergey Brin ve Larry Page’in bitirme projeleri olan BlackRub Google nin temellerini oluşturacaktı.
1998 yılına gelindiğinde Larry’nin yurttaki odasında veri merkezlerini kuran ikili, BackRub projesini satmak için arayıştaydı. Bu amaçla gittikleri ilk isim ise çok ilginçtir ki Yahoo’nun sahibi David Filo idi.
David Filo ise teklifi geri çevirdi. Bunun ardından Eylül 1998 tarihinde Silikon Vadisindeki bir garajda Google Inc. kuruldu.
15 Ocak 2001: Jimmy Wales, bugün dünyanın en büyük internet ansiklopedisi olan Wikipedia yı kurdu. Wales, Wikipedia’ya girdiği ilk konuyu hatırlayamıyor ancak sistem denemeleri sırasında yazmış olduğu ilk cümleyi kolayca hatırlıyor: “Hello World!”
Mart 2003: Üyelerini birbirine bağlayarak sosyal paylaşım ağı kavramını ilk olarak oluşturan Friendster Jonathan Abrams tarafından kuruldu. 2003 yılının Haziran’ında tam 1 milyon üye sayısına ulaşmıştı. Daha sonrasında malum MySpace, Twitter, Facebook gibi güçlü rakipler sahnede yerini aldı.
Share this article :
 

Yorum Gönder

 
Copyright © 2011. İnternetin Gündemini Bizimle Takip Edin - Tüm hakları Kayıptır...
Bu site Blogger tarafından destekleniyor...
Counter