Depremler,neyin habercisi?

Bir deprem ülkesi olduğumuz gerçeği,son günlerde artan depremlerle kendini bir kez daha gösterdi.Özellikle Batı Anadolu'da peş peşe gelen deprem haberlerini okumaktayız ya da yaşamaktayız.Bilim adamlarına göre bu depremler öncü bir depreme işaret olabilirmiş.Ufak bir sarsıntıda hemen camdan kendimizi dışarıya atıyoruz.Yüz yıllardır alışamadık şu depremlere,bundan sonra da zor zaten.Neyse haberimiz aşağıda...

İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, dünya genelinde ve Türkiye'de depremlerin oluşumunun belirli bir düzeni olduğunu, levha tektoniği ile açıklanan bu düzenin yapılan gözlemlerle kanıtlandığını söyledi. Gündoğdu, "Ege ve Batı Akdeniz'de yaklaşık 10 yıldır artarak devam eden depremler olağan sayılamaz" dedi.
 
ARAP LEVHASI SIKIŞTIRIYOR
 
Gündoğdu, Türkiye'nin güneyinde Afrika ve Arap levhaları bulunduğunu, her iki levhanın da kuzeye doğru hareket ederek Anadolu bloğunu sıkıştırdığını ifade etti. Arap levhasının sıkıştırma hızının Avrupa-Asya levhasının hızından daha fazla olduğuna dikkat çeken Gündoğdu, ''Bu durumda Anadolu bloğu batıya doğru hareket etmek zorunda kalmakta, bunun sonucunda Kuzey Anadolu Fay Zonu ve Doğu Anadolu Fay Zonu oluşmaktadır'' dedi.
 
Son yıllarda Küresel Konum Belirleme Sistemi teknolojisindeki gelişmelere paralel olarak levhaların yer değiştirme hızlarının ölçülmesi, gerilmenin büyüklüğünün veri temelinde belirlenmesini sağladığına dikkat çeken Gündoğdu, bu anlamda Marmara, Ege ve Akdeniz'deki hareketlerin incelenebildiğini anlattı.
 
ON YILDIR ARTIYOR
 
Ege ve Akdeniz'de son günlerde artan depremlerin Girit Adası'nın altından geçen Afrika levhasının hareketlerinden kaynaklandığını vurgulayan Gündoğdu, ''Ege ve Batı Akdeniz'de yaklaşık 10 yıldır artarak devam depremler olağan sayılamaz, yakın bir gelecekte daha büyük depremlerle karşılaşılması sürpriz olmaz'' diye konuştu.
 
Bölgede geçmişte ciddi tsunamilerin olduğuna işaret eden Gündoğdu, ''Deprem olmadan tsunami olmaz. Tsunami üretecek büyüklükteki bir deprem Türkiye ve çevresinde kısa sürede duyulur, deniz kenarında bulunanlar 10-15 metre yüksekliğinde bir yere çıkmakla kendilerini kurtarabilirler. Tsunamiden en az zararla çıkmak için bölge ülkeleri işbirliği yaparak erken uyarı sistemi kurmalıdır. Türkiye de buna öncü olabilir.''
 
FAY HATTI HAREKETLENDİ
 
Ege'de büyük bir deprem olma ihtimali bulunduğuna dikkat çeken Süleyman Demirel Üniversitesi Deprem ve Jeoteknik Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr.  Mehmet Zakir Kambur, "Küçük büyüklükteki depremlerin olması, büyük depremlerin artçıları olarak ifade edilebilir. Küçük depremler daha büyük depremlerin olmasına engel olmaz. Ancak 5 ve 6 büyüklüğündeki depremler, 7 büyüklüğünde oluşacak depremin önüne geçebilir, bir enerji boşalımına neden olur. Bölgede 5 ve üzeri depremler fay hattının hareketlendiğini gösterebilir. Bu depremler daha büyük depremlerin başlangıcı olabilir.''
 
Öte yandan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü verilerine göre Ege ve Akdeniz bölgelerinde son 15 gün içinde büyüklükleri 2 ile 6 arasında olan 300'ü aşkın deprem meydana geldi.
Share this article :
 

Yorum Gönder

 
Copyright © 2011. İnternetin Gündemini Bizimle Takip Edin - Tüm hakları Kayıptır...
Bu site Blogger tarafından destekleniyor...
Counter