Japonların Bizden Farkı??

Japon halkına karşı bir hayranlığım var. Kendi halkımdan sonra,en çok değer verdiğim halktır Japonlar. Onlarda ki birliktelik,beraberlik, başka hangi toplulukta var ki. Atom bombası saldırısına maruz kalmış tek ulus onlar.Ayrıca 2 kez bu saldırıya maruz kalmaları da, onların şansızlığı mı,yoksa Amerika'nın onlara karşı olan korkusunun sonucumu bilmiyorum artık. Fakat böylesine  büyük saldırılara rağmen,birlikleri hiç bir zaman dağılmadı.Tarihin en büyük depremleri hep Japonya da yaşanmış.Son olarak deprem+tsunami
+nükleer kaza üçlüsü Japonların sabrını ve birlikteliğini test etti, fakat bunlar bile Japonlara söz geçiremedi. Aksine Japonların birbirlerine karşı olan bağları daha da güçlendi.Son zamanda okuduğum bir haber yüzünden bu yazıyı yazıyorum.Haber de Londra olimpiyatlarında,madalya kazanan Japon sporcularının, Japon halkı tarafından gerçekleştirilen; Tokyo'da ki karşılama töreni anlatılıyordu. Tam 500 bin kişi sporcularını karşılamış. Başka hangi millet küçük bir başarı karşısında böylesine bir coşkuyla,başarı kazananları bağrına basıyor? Aslında kazandıkları başarı büyüktü. Oyunlarda 7'si altın olmak üzere 38 madalya kazandılar.Fakat diğer ülkelere göre daha küçük bir sayı. Fakat konu madalya sayısı değil elbette. Konu böyle bir başarı karşısında bile sevinçlerini coşkuyla ve birlikte yaşayabiliyorlar. Peki ya biz de durum nasıldı? Tarihimizin en başarılı oyunlarını yaşadık. Peki sporcularımızı nasıl karşıladık? Hiç herhangi bir habere denk geldiniz mi,binlerce kişi tarafından sporcularımız karşılandı diye? Ben denk gelmedim şahsen.Fakat şöyle bir ironi var. Futbol kulüplerimizin transfer ettiği herhangi bir yabancı futbolcuyu karşılamak için binlerce kişi hazır kıta bekleyebiliyor.Ne kadar komik değil mi? Sporcularımızı kendi şehirlerinde bile karşılayan olmadı. Olimpiyat 2. si olan Gamze Bulut'u karşılayanlar, ailesi ve yerel basından bir kaç temsilciydi,o kadar. Bu örnekler bile Japonlar ile aramızda ki farkı anlatmaya yeter bence. Bizler kendi aramızda bile bir birliktelik kuramıyoruz gerçi. Neyse umarım Japonları inceler sosyologlarımız.Hep batıyı inceledik modern yaşam için.Onların yasalarına göre şekillendirdik hayatlarımızı.evet ülke olarak güçlendik belki.Ama toplumsal yapımız bozuldu,birlik,beraberlik ruhu zayıfladı.Belli ki,Batı'nın kültürü,bize göre değil. Bence bunu,alanında uzman birçok insan farkediyor.Fakat alternatif olarak sunulan Doğu,herkese itici geliyor.Çünkü Doğu denince insanın aklına Araplar ve İran geliyor.bu yüzden insanlar,nolursa olsun,yeter ki Batı olsun diyorlar.Ama Doğu'da Japonya gibi bir ülke var. Dünyanın en modern toplumlarından biri,ve gerçekten de bizlere benziyorlar. Keşke ülkeyi şekillendirenler birazcık doğuya çevirseler gözlerini.
   Yazıyı, birkaç soru ile bitirmek istiyorum,belki cevap verebilen çıkar!! Tarihleri boyunca bizleri Avrupa'dan ve Anadolu'dan atmak isteyen,her türlü düşmanlığı sergileyen ve sergilemeye devam eden Batıyı, neden kendi hayatlarımıza örnek olarak seçtik,ve bu seçimimize neden ısrarla devam ediyoruz? Her zaman destek gördüğümüz Doğudan neden nefret ediyoruz?
Share this article :
 

Yorum Gönder

 
Copyright © 2011. İnternetin Gündemini Bizimle Takip Edin - Tüm hakları Kayıptır...
Bu site Blogger tarafından destekleniyor...
Counter